Via Energiesubsidiewijzer kan je per gemeente achterhalen welke subsidie mogelijkheden er zijn.
De ISDE is een subsidie die huiseigenaren financieel ondersteunt om duurzame maatregelen te nemen in huis en zo energie te besparen. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030. Je kunt een aanvraag indienen op de website RVO. Daar staat meer informatie over de energiebesparende maatregelen, de voorwaarden en het aanvraagproces van de subsidie.
Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je isolerende maatregelen uit laten voeren, een zonneboiler of (hybride) warmtepomp laten installeren of jouw woning laten aansluiten op een warmtenet. Denk bij isolerende maatregelen aan het isoleren van je dak, vloer of bodem, spouwmuur of ramen.
Met één isolatiemaatregel krijgt je als woningeigenaar ongeveer tot 15% van de isolatiekosten aan subsidie. Bij twee of meer maatregelen is het subsidiepercentage ongeveer 30%.
Tip: kijk of je binnen twee jaar nóg een maatregel kan nemen. Dat kan een andere isolatiemaatregel zijn, maar ook een warmtepomp of zonneboiler. Bij twee maatregelen ontvang je het hogere subsidiebedrag.
Houd er rekening mee dat je geen gebruik kunt maken van de regeling als je zelf aan het klussen gaat. De maatregelen moeten altijd worden uitgevoerd door een bedrijf dat ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel.
Het regent vaker en harder, wat soms wateroverlast veroorzaakt. Een groene tuin en minder regenwater in het riool door af te koppelen, verminderen deze overlast.
Afkoppelen betekent dat je regenwater niet in het riool laat stromen, maar in je tuin of een regenton. Je zaagt je regenpijp af, zodat het schone regenwater op een nuttige manier wordt gebruikt, bijvoorbeeld om je tuin te besproeien.
Door tegels te vervangen door groen wordt (afgekoppeld) regenwater beter vastgehouden. Hierdoor is er minder kans op wateroverlast. Een groene tuin voelt in de zomer ook koeler aan dan een betegelde tuin.
Een duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat je monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. Het Restauratiefonds geeft tot 50% subsidie op de kosten voor het advies.
Voor meer informatie klik hier.
Een groen dak vangt water op, biedt voedsel voor insecten en kan verkoelend werken in de zomer. Omdat je zorgt voor meer groen in je buurt draag je met planten op je dak bij aan een gezonde en prettige leefomgeving.
Een aantal gemeenten en waterschappen geeft subsidie als huiseigenaren een sedumdak (met vetkruid) of daktuin willen aanleggen.
Overweeg je om je huis te verduurzamen met bijvoorbeeld een warmtepomp, isolatie of een zonneboiler?
De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) kan helpen om de kosten te verlagen. Het aanvragen van deze subsidie kan echter soms ingewikkeld zijn.
Ik help je graag met deskundig advies en begeleiding bij je ISDE-aanvraag, zodat je zonder zorgen de subsidie kunt aanvragen en kunt beginnen met verduurzamen.
Neem gerust contact op, ik sta klaar om je door het proces te begeleiden!
Wil je meer weten over subsidie regelingen en welke het beste bij jouw situatie past?
Aarzel niet om contact met me op te nemen. Ik sta klaar om je te helpen.