De huizenmarkt is competitief. In een tijd waarin overbieden de norm is, kan het weglaten van ontbindende voorwaarden, zoals het financieringsvoorbehoud, helpen om jezelf te onderscheiden van andere kopers. Maar is het een verstandige keuze om zonder die zekerheid te bieden? Wellicht is “Bieden met zekerheid” wat voor jou.
Wanneer je een bod op een huis uitbrengt, kun je vaak ontbindende voorwaarden toevoegen. Deze voorwaarden beschermen je in het geval dat je bijvoorbeeld de financiering niet rond krijgt of er verborgen gebreken aan het huis zijn. Een van de meest voorkomende voorwaarden is het voorbehoud van financiering. Dit betekent dat de koop alleen doorgaat als jij binnen een afgesproken periode een hypotheek kunt regelen.
Bieden zonder voorbehoud van financiering betekent dat je afziet van deze zekerheid. Je verbindt je dus definitief aan de koop van het huis, ongeacht of je de financiering rond krijgt. Je hebt enkel drie dagen wettelijke bedenktijd na het tekenen van het koopcontract. Lukt het binnen die tijd niet, en slaag je er niet in om een hypotheek te krijgen, dan kan dit een kostbare fout blijken: je riskeert namelijk een boete van 10% van de koopsom.
Voor verkopers is een bod zonder financierings-voorbehoud vaak aantrekkelijker, omdat het meer zekerheid biedt. De kans dat de koop niet doorgaat, is kleiner, wat betekent dat de verkoper zich geen zorgen hoeft te maken over een afhaker vanwege financierings problemen. Hierdoor kunnen kopers zonder voorbehoud van financiering soms een voorsprong krijgen op andere bieders.
In sommige gevallen kiezen verkopers zelfs voor een iets lager bod zonder voorbehoud van financiering boven een hoger bod mét financierings-voorbehoud. Zeker in een krappe huizenmarkt kan het weglaten van ontbindende voorwaarden je kans vergroten om een huis te bemachtigen. Daarnaast kan het een manier zijn om op te vallen tussen de vele biedingen, vooral als er flink overboden wordt.
Hoewel bieden zonder financieringsvoorbehoud je kansen op een huis kan vergroten, brengt het ook aanzienlijke risico’s met zich mee. Het grootste risico is dat je uiteindelijk niet in staat bent de financiering te regelen. Dit kan gebeuren door onverwachte situaties, zoals het verliezen van je baan, het over het hoofd zien van schulden, of een te optimistische inschatting van je maximale hypotheek.
Als je de hypotheek niet rond krijgt en toch aan de koop vastzit, moet je de boete van 10% van de koopsom betalen. Afhankelijk van de waarde van de woning kan dit bedrag flink oplopen, vaak tot tienduizenden euro’s. Heb je het geld niet om deze boete te betalen, dan moet je een lening afsluiten, wat extra financiële druk met zich meebrengt.
Je betaalt pas voor het certificaat als jouw bod door de verkoper is geaccepteerd.
Je betaalt maximaal € 850 premie voor de verzekering. De kosten worden verrekend bij de notaris.
Kopers van een woning of grond in Nederland.
Kopers van minimaal 18 jaar oud.
De kopers wonen in Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg, Denemarken, Zweden, Noorwegen of Finland.
Voor iedere nieuwe woning waar je op wil bieden, krijg je een nieuw Bieden met Zekerheid certificaat. Er geldt geen maximum voor het totaal aantal certificaten.
Wordt je bod afgewezen? Dan hoef je niet te betalen voor het certificaat. Voor iedere woning waar je op biedt gebruik je een nieuw certificaat.
Tijdens een gratis kennismakingsgesprek bekijken we samen of Bieden met Zekerheid iets voor jou is. Je maximale hypotheekbedrag wordt berekend, gebaseerd op je inkomen, spaargeld en eventuele overwaarde van je huidige woning. Vervolgens wordt er een waardebepaling aangevraagd van het huis waar jij een bod op uit wil brengen. Op basis daarvan krijg jij het Bieden met Zekerheid certificaat en ben je klaar om een bod uit te brengen, zonder voorbehoud van financiering en zonder risico!
Bieden met Zekerheid is een verzekering. Hiermee verzeker je het bedrag van 10% van de aankoopprijs dat je aan de verkoper moet betalen, mocht je de hypotheek onverhoopt niet rond krijgen.
Als je een aankoopmakelaar inschakelt, is de kans groter op een succesvolle aankoop. Een ervaren aankoopmakelaar kan vaak beter onderhandelen en een gunstigere prijs voor je bedingen.
Een financiële check is een document waaruit duidelijk wordt of je de woning, waar je interesse in hebt, kunt betalen. Met een financiële check geef je meer zekerheid aan de verkopende partij.
Het is essentieel om goed voorbereid te zijn voordat je een bod zonder financierings-voorbehoud uitbrengt. Bespreek je situatie altijd met een financieel adviseur. Hij of zij kan je helpen een realistische inschatting te maken van je mogelijkheden en de risico’s van je keuze uitleggen. Een adviseur kan bijvoorbeeld aangeven of je de benodigde hypotheek kunt krijgen of dat er complicaties kunnen optreden, zoals lopende leningen of schulden die je maximale hypotheek beperken.
Bieden zonder voorbehoud van financiering is niet per se een slechte beslissing, maar het hangt sterk af van je persoonlijke situatie. Het kan een haalbare optie zijn als je:
Het ‘Bieden met Zekerheid’-proces biedt kopers extra zekerheid bij het doen van een bod op een woning. Het begint met een grondige beoordeling van de hypotheek mogelijkheden en de woningwaarde, waardoor je precies weet wat een verantwoord bod is.
Vervolgens ontvang je een certificaat waarop het maximale bedrag staat dat geboden kan worden. Als het bod binnen dat bedrag ligt en geaccepteerd wordt, wordt na het tekenen van het koopcontract een Garantiestelling verstrekt Mocht de hypotheek toch niet worden goedgekeurd, dekt de verzekerings-maatschappij het garantiebedrag, waardoor je geen financiële risico’s loopt.
Wil je meer weten over Bieden met Zekerheid, een Financiële check, aankoopbegeleiding en
wat het beste bij jouw situatie past?
Aarzel niet om contact met me op te nemen. Ik sta klaar om je te helpen.